Kakva nas zima očekuje?

07
Nov
U prethodnom razgovoru za Bljesak.info, profesor geografije Zoran Zadro je najavio kako će objaviti i dugoročnu vremensku prognozu za nadolazeću zimu. Prognostički materijal je u međuvremenu prikupljen i analiziran, te su Zadro i njegov tim za Bljesak.info objavili dugoročnu vremensku prognozu za zimu 2012/13.
Prema dostupnim podacima, očekuje nas nešto hladnija zima od prosjeka s nekoliko izraženih hladnijih prodora s niskim temperaturama.
Kronični bolesnici i meteoropati će se morati pripaziti i razdoblja s neugodnom južinom koja će donijeti temperaturne oscilacije u kraćim razdobljima.
Česte izmjene ciklona i anticiklonalnih fronti će doprinijeti da ova zima bude i vjetrovita, posebno u Hercegovini i gorju. Očekuju nas bura, jake južine i jugozapadni vjetrovi. Bosna će biti nešto manje vjetrovita, ali se i tamo mogu očekivati povremeni jaki udari sjeverozapadnjaka i jugozapadnjaka.
Prema Zadri, nadolazeću zimu će obilježiti i oborinski ekstremi. Pod oborinama se podrazumijevaju snijeg i kiša. Česta izmjena ciklona i fronti će u nekim dijelovima BiH donijeti mnogo snijega, a u drugima mnogo kiše. Snijega neće nedostajati u Bosni, dok se očekuje kako će se i Hercegovina zabijeliti najmanje jednom.
Nasreću, prognozirane snježne oborine u Hercegovini najvjerojatnije neće biti usporedive s oborinama iz veljače 2012.
Ukratko, Hercegovinu i Mostar očekuje nešto hladnija i vjetrovita zima s dužim kišnim razdobljima uz povremene i snažne temperaturne oscilacije.
Zadro dodaje i kako su kratkoročne prognoze pouzdanije od dugoročnih, te poziva čitatelje da posjete Vremenska prognoza za BiH za svakodnevne kratkoročne prognoze.