Stari most u mraku!

19
Jan
Najpoznatiji simbol Mostara - Stari most - koji je 2005. godine upisan na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i koji je nedavno proglašen jednim od 20 najljepših mostova na svijetu, u potpunom je mraku!
Rasvjeta na Starom mostu koja je svojevremeno bila jedan od primjera za rješenje iluminacije dubrovačkih gradskih zidina uopće nije u funkciji!
Kako se ekipa Dnevog avaza uvjerila, ovaj spomenik, ali i skoro cijela gradska jezgra, navečer izgledaju sablasno.
Najveću sramotu vlasnici radnji u staroj jezgri grada doživjeli su kada su turisti, uoči Nove godine, baterijama osvjetljavali put da dođu do Starog mosta.
- Pred Novu godinu veća grupa turista iz Turske koji su odsjeli u Dubrovniku došla je vidjeti Stari most. Nijedan objekt, osim našeg, nije radio. Sjeli su vani da popiju kavu, ali, kako je bio potpuni mrak, morali su mobitelima osvjetljavati sto da vide gdje je džezva, a gdje fildžan - priča za Avaz Aner Heljić, čiji roditelji drže kafeteriju "Stari grad".
Sutradan su, kaže, došli Talijani iz Verone i Venecije, a njihov se turistički vodič šokirao slikom mosta i starog dijela grada, jer su morali voditi računa o tome da netko od turista ne slomi nogu ili ruku. Navodno je jedna Turkinja pala ispred mosta pa je morala intervenirati Hitna pomoć.
- Definitivno treba poslati e-mail UNESCO-u pa neka pročitaju što se događa u Mostaru - navodi Heljić, napominjući da turisti koji dolaze u Mostar imaju velika očekivanja.
Predsjednik Kluba skakača u vodu "Mostari" i legendarna mostarska "lasta" Emir Balić, također, smatra da bi o svemu trebali obavijestiti UNESCO.
- Ovo je neviđena sramota! Stari most je uvijek bio osvijetljen. Nedopustivo je da Gradska uprava i Agencija Stari grad ne vode računa o tome - kazao je Balić, dok je zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ Semir Temim naglasio da su Gradska uprava na prvom mjestu, a potom Agencija Stari grad odgovorni za ovakvu sramotnu sliku Mostara.
Direktor Agencije Stari grad Miralem Fajić kazao je za Dnevni Avaz da je već nekoliko puta o problemu rasvjete na Starom mostu obavještavao nadležne u Gradskom odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove i pismeno i usmeno, ali da oni do sada nisu reagirali.