Otkazivanje letova zbog magle; Alternativa Beč umjesto Mostara ili Tuzle

04
Jan
Glavni grad Bosne i Hercegovine jučer je osvanuo obavijen gustom maglom, što je dovelo do otkazivanja svih međunarodnih letova u sarajevskoj zračnoj luci. Otkazani su prijepodnevni letovi za Beograd, Zagreb, Ankaru, Beč i Istanbul. Otkazano je i slijetanje zrakoplova iz Istanbula. Jedino je jutarnji let iz Sarajeva za Banja Luku realiziran bez problema.
"Zrakoplov iz Istanbula nije poletio zbog stanja u Sarajevu. Ovaj put nisu zrakoplovi preusmjeravani, nego su letovi otkazivani", rekli su jučer u Zračnoj luci Sarajevo.
Inače, ovakve situacije u sarajevskoj zračnoj luci nisu rijetkost. Logično bi bilo da su zrakoplovi jučer preusmjeravani u druge zračne luke u Bosni i Hercegovini, ali do toga nije došlo.
Kako se doznaje iz Zračne luke Mostar, problem je u tome što je federalna Vlada odustala od subvencija koje je trebala dati kako bi alternativa Zračnoj luci Sarajevo bio Mostar.
"Cijela priča o mostarskoj zračnoj luci kao alternativi Sarajevu je pala onda kada su federalne vlasti odustale od toga da snose dio troškova u tom procesu. Znači, Vlada ne bi plaćala ništa kada bi Sarajevo preusmjerilo zrakoplove prema Mostaru, ali bi snosili troškove kada ne bi bilo letova, a naši ljudi bi morali biti na svojim radnim mjestima. Zračna luka Mostar nije mogla sama iznijeti taj teret", rečeno je za Večernji list jučer u Zračnoj luci Mostar.
Dodato je kako uprava Zračne luke Mostar nije mogla pristati na ono što su nudile institucije vlasti, te kako nakon toga nije bilo novh pregovora o ovoj temi.
"Znalo se događati da alternativa Sarajevu bude Beč umjesto Mostara, Tuzle ili Banja Luke, tako da su na kraju putnici završavali u Austriji umjesto u Bosni i Hercegovini. Potreban je jedan širi krug ljudi, od predstavnika vlasti, zračnih luka, kontrola letenja i drugih institucija kako bi se u konačnici riješio ovaj problem. Nadam se kako će uskoro doći do toga i kako ćemo na kraju ipak surađivati", naglašavaju sugovornici 'Večernjeg lista'.
Oni ističu kako cijela priča oko zračnih luka u BiH ima političku notu.
Vjerojatno je umješanost politike, a ne struke razlog zašto zračne luke u BiH danas ostvaruju lošu međusobnu suradnju. U biti, ta suradnja danas skoro ne postoji.
"Alternativa Sarajevu može biti Mostar, Tuzla ili Banja Luka bez ikakvih problema. Struka treba postići dogovor, a onda vlasti neka ocjene koliko mogu pomoći ovakav jedan projekt koji bi bio od velikog značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu", zaključili su sugovornici spomenutog medija.