Mostarske ulice u svijetu

10
Dez
Googleov servis Maps sa svojom Streetview opcijom nam omogućava pogled u susjedstva širom svijeta. U Mostar i BiH još uvijek nisu došli Googleovi automobili sa svojim kamerama, pa nam preostaje da svoj pogled uputimo prema zapadu i vidimo kako izgledaju Mostarske ulice i prilazi u svijetu.
U Kanadi se mogu pronaći tri ulice s mostarskim nazivom.
Jedna od njih, Mostar Street, se nalazi u Whitchurch-Stouffvilleu, gradiću od 41 000 stanovnika, nedaleko od Toronta. Sudeći prema slikama, Mostar Street spaja novije rezidencijalno naselje s ostatkom grada, te je jednim svojim dijelom još uvijek u izgradnji.
Nešto veća Mostar Road spaja sjeverni i južni dio Nanaima, grada u blizini Vancouvera. Mostar Road služi i kao izlaz s autoceste stanovnicima i posjetiteljima sjevernog dijela Nanaima.
Mostar Court je uličica ili prilaz u Springwateru koji se nalazi relativno blizu Toronta. Prema izgledu kuća u Mostar Courtu, tamošnji stanovnici su dobrostojeći Kanađani koji putujući od kuće prolaze i Neretvanskom ulicom.
Između talijanskih gradova Riminija i Cesene se nalazi i mjestašce San Mauro Pascoli. U centru ovog mjesta nalazi se i Mostarska ulica (Via Mostar) koja se nadovezuje na Ulicu Europske unije. S druge strane se nalazi i Hercegovačka ulica iz koje se stanovnici San Maura mogu uključiti u Sarajevsku i Bosansku ulicu.
Carrer Mostar je dio novog stambenog naselja u Sabadellu, predgrađu Barcelone. Ulice s nazivima europskih gradova omeđuju stambene blokove, pa se, osim mostarskog, tu mogu naći i Ciriška, Kopenhagenška, Lisabonska, Praška i Sarajevska ulica.
U starom dijelu španjolskog grada Jaena nalazi se i kala nazvana po Mostaru ili Calle Mostar. Vrlo je kratka, a spaja Kalu poručnika Escobeda i Kalu Farme.
Mostarske ulice se mogu pronaći i u Hrvatskoj i Srbiji: u Splitu, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Zagrebu, te Beogradu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Smederevu. Splitska Mostarska ulica se vjerojatno neće više tako nazivati, jer su je gradski kotarevi kroz koje se ona proteže odlučili preimenovati u Ulicu generala Ante Gotovine.
Najveća cestovna petlja u Beogradu se naziva Mostarska petlja, a Beograđani taj dio grada kolokvijalno nazivaju Mostarem.